Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014

Η ιστορία του Αρλεκίνου

Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του.  Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια.  Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους.  Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.


Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της.

Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδέα ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε  μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !       
                           
Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !
Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.

Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που  πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.

Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.

Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.


Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι. Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.


Μια μικρή Κολομπίνα τρέχει κοντά του σείοντας το ντέφι της ψηλά στον αέρα και του λέει:
-Λοιπόν Αρλεκίνε τι λες; Θέλεις να χορέψουμε μαζί;

Ο Αρλεκίνος χωρίς να χάσει χρόνο την έπιασε από το χέρι και χόρευαν ξέφρενα όλη νύχτα. Όταν ο χορός τελειώνει όλοι αρχίζουν να ρωτούν τον Αρλεκίνο που βρήκε αυτό το υπέροχο και μοναδικό κουστούμι και εκείνος γεμάτος υπερηφάνεια απαντά :
- Μου το έφτιαξε η μητέρα μου, η κυρία Φαντασία!
Το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.
Ένας χρόνος πέρασε.  Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά Αρλεκίνου!

                                              


ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΡΑΝΤΕΛΑΣ

της Μαριλένας Καββαδά

Το ντέφι μου χτυπώ
με εύθυμο ρυθμό 
και όλους σας καλώ
σε τούτο το χορό.

Ταραντέλα -Ταραντέλα
να χορέψουμε με τρέλα
Ταραντέλα- Ταραντέλα
χοροπήδα- χαμογέλα

Το ντέφι μου χτυπώ 
με κέφι ζωηρό
και όλους σας καλώ
στον πιο τρελό χορό.

Ταραντέλα - Ταραντέλα
να χορέψουμε με τρέλα
Ταραντέλα -Ταραντέλα
χοροπήδα -χαμογέλα.

Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια Αρλεκίνοι και Κολομπίνες και χορεύουν κρατώντας οι Κολομπίνες ντέφι που το χτυπούν ρυθμικά. Κάθε φορά που γίνεται παύση της μουσικής ευχαριστούν το ζευγάρι τους και ψάχνουν να βρουν ένα νέο για να συνεχίσουν τον χορό.
Ο χορός της ταραντέλας είναι ένας ζωηρός και εύθυμος χορός που αγαπιέται πολύ από τα παιδιά. Λένε πως το όνομα του ο χορός το πήρε από την αράχνη Lycosa Tarantula όπου το δάγκωμα της προκαλούσε μια ασθένεια που λεγόταν ταραντισμός με συμπτώματα όπως καταθλιψη και μεγάλη κόπωση. Λένε ότι κάποιες μελωδίες επιδρούν ψυχομαγνητικά στα άτομα όπως η μελωδία της ταραντέλας επιδρά ως αντίδοτο της ταραντούλας!
Η Ταραντέλα προέρχεται από την πόλη Τάραντο της Σικελίας.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Τα παιδιά παρατηρούν την στολή του Αρλεκίνου και διαπιστώνουν ότι αποτελείται από συγκεκριμένα σχήματα. Εξηγούμε ότι το σχήμα αυτό ονομάζεται ρόμβος. Χωρίζουμε ρόμβους σε τρία μεγέθη και τρία χρώματα κόκκινο, κίτρινο πράσινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου