Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Δανειστική Βιβλιοθήκη - Βιβλία

''Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου.''

''Τα βιβλία είναι σαν φυλακισμένες ψυχές μέχρι που κάποιος να τα κατεβάσει από το ράφι και να τα απελευθερώσει.''

Ήρθε η ώρα για να ξεκινήσουμε την δανειστική μας βιβλιοθήκη! Παντού βιβλία μικρά μεγάλα και με 
διάφορα θέματα. 


Ξεφυλλίσαμε πολλά βιβλία τα χωρίσαμε σε κατηγορίες προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τους τίτλους 
τους,
'Ένας καλλιεργημένος λύκος"

Eίναι ένας λύκος διαφορετικός από τους άλλους, μορφωμένος διαβάζει βιβλία, πηγαίνει στην βιβλιοθήκη, στο βιβλιοπωλείο.....


Με αυτό το βιβλίο αρχίσαμε το ταξίδι μας στον κόσμο του βιβλίου, παρατηρήσαμε  τις εικόνες προσπαθήσαμε να τις ερμηνεύσουμε,να μαντέψουμε το περιεχόμενο του βιβλίου και ναι τα παιδιά κατάφεραν να συνθέσουν την ιστορία .Πραγματικά μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις!
Μετά έγινε η επεξεργασία του παραμυθιού τα παιδιά έγραψαν τον τίτλο του παραμυθιού και ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή από το παραμύθι.
















ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Μπορούμε να κάνουμε έναν πίνακα αναφοράς όπου θα αναγράφουμε το όνομα του κάθε παιδιού, ποιο βιβλίο έχει δανειστεί αυτήν την εβδομάδα και ποια βιβλία έχει δανειστεί ως τώρα.
Μπορούμε να φτιάξουμε καρτελάκια για κάθε βιβλίο ξεχωριστά με τον τίτλο και την εικόνα του βιβλίου. Αυτά τα καρτελάκια μπορούν να είναι μετακινούμενα στον πίνακα αναφοράς.


Αυτό θα είναι το καρτελάκι του κάθε βιβλίου και σε μέγεθος όσο το μισό χαρτί Α4 ή ακόμη μικρότερο. 
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα πίνακα αναφοράς όπου θα υπάρχουν τα ονόματα των παιδιών σε μια στήλη, σε μια άλλη στήλη το καρτελάκι με το βιβλίο που δανείστηκαν και στην τρίτη στήλη πόσα βιβλία διάβασαν. Κάθε φορά που δανείζονται ένα βιβλίο βάζουν μια σφραγίδα με ένα λουλούδι στην τρίτη στήλη.. Όταν συμπληρώσουν 10 λουλούδια τότε παίρνουν το βραβείο φιλαναγνωσίας. 
Κάθε φορά που επιστρέφουν το βιβλίο αφαιρούν το καρτελάκι τους.




























Το δέντρο αυτό αντί να έχει φύλλα μπορεί να έχει λουλούδια με ανάλογα χρώματα και όταν ένα παιδί συμπληρώσει ανάγνωση 10 βιβλίων τότε θα παίρνει το βραβείο φιλαναγνωσίας!

Φτιάξαμε με τα παιδιά ποντικάκια σελιδοδείκτες που θα τα κρατάνε συντροφιά  στις αναγνώσεις τους!

Ο έπαινος φιλαναγνωσίας 


Επισκεφτήκαμε την δημόσια βιβλιοθήκη Μυτιλήνης έγινε ξενάγηση στον χώρο, ενημερωθήκαμε για τον τρόπο δανεισμού, δανειστήκαμε βιβλία και επεξεργαστήκαμε παραμύθια μέσω υπολογιστή από την σελίδα του "μικρού αναγνώστη".




1 σχόλιο: